فلسفه عید فطر
عید فطر یکی از اعیاد بزرگ مسلمانان است که پس از یک ماه روزه داری و دوری از هواهای نفسانی برای جلب رضایت خداوند این روز را جشن گرفته و پاداش یک ماه صبر و بردباری در این میهمانی را دریافت میکنند. در ادامه به فلسفه عید فطر میپردازیم تا در حین عمل به واجبات این عید، از دلایل آنها مطلع باشید.
فلسفه عید فطر چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، عید فطر یکی از عیدهای بسیار با اهمیت در میان مسلمانان میباشد، چرا که در این روز بعد از یک ماه بندگی و رازو نیاز با خداوند، مسلمانان پاداش خود را از خدا میخواهند. امام باقر (ع) در این خصوص از رسول اکرم (ص) نقل کرده است: اولین روز شوال (روز عید) منادی ندا خواهد داد که مسلمانان در صبح جهت دریافت عیدی خود بروید.
در این روز مبارک، روزه گرفتن حرام میباشد و پرداخت فطریه بر مسلمانان واجد شرایط واجب است، همچنین در سایر روایات در رابطه با اهمیت این عید مهم نکات متعددی بیان شده است و در مفاتیح الجنان هم برای آن اعمال گوناگونی مثل احیای شب، نماز شب مخصوص شب عید فطر و قرائت بعضی دعاها مطرح شده است.
توجه به نیازمندان در فلسفه عید فطر
خداوند به روزهداران امر کرده که در عید فطر هزینهای را جهت زکات فطریه بپردازند که در حقیقت این کار تکمیل کننده روزههای مسلمانان میباشد و این زکات جدا از برکات اخروی که برای فرد مسلمان به همراه میآورد، آثار و برکات زیادی را به دنبال دارد.
همچنین علما اشاره کردهاند، بر کسی که خودش نیازمند نیست، واجب میباشد که در این عید برای خود و همه کسانی که در تکفل او هستند، زکات فطریه پرداخت نماید، حتی اگر افرادی نیز مهمان او باشند، میزبان در شب عید عهدهدار پرداخت فطریه این افراد میباشد. همچنین فقر زدایی، توجه به عدالت بالای اجتماعی و دستگیری نیازمندان در جامعه اسلامی از اهداف و فلسفه عید فطر است، در این روز مبارک همه در شادی و نشاط مشترک سهیم میباشند و وجود این زکات پاک نمودن آثار منفی محرومیت و فقر از جوامع اسلامی میباشد.
پرداخت فطریه در حیات صالحین مهدیار
در روایات متعدد بیان شده است که قبل از نماز عید فطر، زکات فطریه را جدا نمایید؛ اگر دسترسی به افراد نیازمند دارید بپردازید، و در غیر این صورت، کنار بگذارید.
زکات عید فطر برای هر فرد به اندازه یک صاع (حدود سه کیلو) از گندم یا سایر مواد غذایی میباشد که در آن شهر غذای غالب است.
به عبارتی زکات فطره واجب بوده و شرط قبولی روزه ماه رمضان محسوب میشود، همچنین خداوند هم در قرآن آن را مقدم بر نماز (عید) به شمار آورده و بیان میکند: «قَد اَفلَحَ مَن تَزَکّی وَ ذَکَر اسمَ رَبّهِ فَضَلی» یقینا آن شخصی که زکات ( فطریه) دهد و پروردگار خویش را یاد کند و سپس نماز بجا آورد، رستگار میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص فلسفه عید فطر میتوانید با ما در حیات صالحین مهدیار تماس بگیرید تا مشاورین ما توضیحات لازم را در اختیارتان قرار دهند.